Misshandel och övergrepp att publicera barnets berättelse om mordet

Idag har Aftonbladet begått ett grovt övergrepp mot ett barn. Jag vill jämföra det med misshandel. Barnet uppger sig nyligen ha utsatts för en grov våldtäkt. Dessutom är hon svårt stucken med en kniv. Hon har troligen också funnits i samma bostad under tiden som hennes bästa kompis blev mördad med kniv.
I det läget anser Aftonbladet och journalisten Mira Micic att barnet ska prata ut i tidningen. Och skyller på att barnet och föräldrarna VILL berätta.
Klart som sjutton att de vill berätta. Det vill alla i kris. Den som är i djup kris berättar alldeles för mycket och alldeles fel saker för vem som helst som vill höra på, ofta alldeles fel personer. Detta VET Aftonbladet och utnyttjar situationen så nära händelsen som möjligt. Det hade varit anständigt att be henne berätta om ett år. Kanske. Om hon mår bra då.
Syftet är att tjäna pengar på barnet. Aftonbladets chefredaktörer Kalle Jungkvist och Anders Gerdin vet nämligen också att en sådan artikel från ett offer säljer rejält bra.
Samtidigt är den misstänkte gärningsmannen skyddad till sin identitet. Det är rätt, därför att ingen vet ännu allt och det saknas fullständiga bevis, med mera.
Men varför är det jämt så att vissa typer av våldsoffer jämt blir namnpublicerade och uthängda?
Det är påfallande ofta försvarslösa som drabbas av detta. Barn, döda och personer i kris utan omdöme.
Det är lätt äckligt att den plågade och dödade pojken med ett autistiskt syndrom får tjäna vinjett till artiklar dag efter dag i svenska tidningar. Eller ta fallet med mannen som styckades i Halmstad, vars bild och namn gång på gång publiceras i svenska tidningar. Föräldrarna plågas svårt av detta. Eller systrarna i Gävle som mördades av sin fosterbror. Listan kan göras lång.
Västerhaningebarnet utsätts för detta trots att Publicistklubben i Stockholm förra måndagen hade en debatt just om namnpublicering. Frågan om Hagamannens namn ställdes då mot publicering av brottsoffers namn. Brottsoffer har också anhöriga som lider av publiceringarna. Aftonbladet hade representanter på plats och Yrsa Stenius satt i panelen. Hon höll med om att man måste visa offren respekt…

Varför publicerar Aftonbladet barnets berättelse och stör barnet när barnet behöver professionell hjälp att läka sina sår i kropp och själ?

Skriv och fråga:
Chefredaktör Aftonbladet.se samt Chefredaktör Aftonbladet
kalle.jungkvist@aftonbladet.se; anders.gerdin@aftonbladet.se

Klicka på länken ovan och skriv. Funkar inte det så kopiera båda adresserna och klistra in i mailprogrammet till-fält.

©Tomas Carlsson 2006-05-29

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.