Expressen en farlig tidning och Nilson en farlig man

Det är mycket rabalder nu om kvällstidningen Expressen och Ulf Nilson krönika om sina självpåhittade militanta muslimerna.
Men det är inte första gången han blandar ihop islam och terrorism. Han gjorde det redan 10 juli 2005 när han i en krönika skrev: “Islam är en farlig religion”.
Eftersom sådant ignorant faktabedrägeri spelar odemokratiska strömningar i händerna vill jag påstå att i det avseendet är Expressen en farlig tidning och Ulf Nilson en farlig man.
Expressen har under flera decennier låtit Ulf Nilsons okunnighet i integrationsfrågor, utanförskap och politik smetas ut över tidningssidorna. Man kan nog säga att Expressen har en konsekvent främlingsfientlig hållning i och med detta och tidningens infantila grabbighet har mer än en gång gjort bort sig, t ex med kampanjen “Släng ut dom”. Jag är förvånad över att folk fortfarande lägger pengar på sådan smörja.

Vi måste lära oss att skilja på muslimer och islamister. Muslimer är utövare av religion, islamister håller på med politik. Ulf Nilson har nu lärt sig att använda ordet “islamister”, men han verkar tyvärr inte förstå vad det betyder.

Jag skrev så här för några år sedan i en krönika jag sålde till Journalisten:
“I Sverige verkar folk ha svårt att skilja på religionen islam och den politiska ideologin islamism. Det är inte konstigt eftersom skildringar i svensk media återkommande likställer begreppen, blandar orden eller väljer otydliga omskrivningar. De bäddar för kontroversiella politiska strömningar.”
I artikeln räknade jag upp exempel på exempel där det i media förekom en sådan sammanblanding. Det gällde en storsatsning på reportageserie hos Sydsvenskan, det gällde Göran Rosenberg på DN, Monica Gunne hos Aftonbladet och föredrag på seminarie hos Föreningen Grävande Journalister. Överallt denna sammanblandning av religionen och politiken. Jag skulle kunna lägga till hur man på SVT och Gomorron Sverige intervjuar Mattias Gardell och inte alls är påläst om hans bok Islamofobi, ett alster som inte heller lyckas särskilt väl med att distingera skillnaderna mellan islam och islamism. Istället lät Gomorron Sverige Gardell förolämpa och förnedra Göteborgs-Postens recensent som påtalat just denna brist. Helt oemotsagd, för att programvärden inte var påläst och inte heller insatt i problematiken.

Överallt i media var ointresset monumentalt inför diskussioner om att islam och islamism inte är samma sak. Journalisten publicerade inte ens krönikan jag sålt till dem, trots att den var högaktuell med tanke på de serieteckningar som Närkes Allehanda just publicerat och fått islamistiska hot om. Qia Rindewall på Journalisten låtsades först inte om att hon ens kände till den, när jag ringde och undrade om publicering, och då hade de ändå betalt mitt arvode redan.

Vi svenskar är sekulariserade i stor grad, men blir inte särskilt upprörda över att folk har en religiös tro, ber och lever efter allmänt fromma regler. Nästan alla religioner har tolerans, tålamod, kärlek och omtanke som sina huvudteser, även islam. Men vi blir upprörda över politiska system som på ett omänskligt sätt vill styra och straffa människor.
Islamism handlar om skapa total underkastelse, om att låta självutnämnda maktpersoner inneha den dömande makten, om att agera våldsamt och aggressivt mot meningsmotståndare – allt under den kapade flaggan islam. Det är sådant som gör människor i Sverige upprörda. Snacka med folk på gatan i Malmö så får ni höra på ilska. Det tragiska är att de via media fåtts att tro att muslimer förespråkar islamistisk politik och också står för förtryckarmentalitet eller en slags rasism mot icke-muslimer.

Det finns istället många opublicerade vittnesmål om hur muslimer förtrycks av islamister. Det finns i våra storstäder omfattande förtryck och våld som utövas utan att våra myndigheter på minsta sätt visar intresse att stäva det.

Men glädjande nog finns det, dock inte förrän nu, vissa tendenser i media om att diskutera denna skillnad mellan politik och religion som varit självklar i alla stora internationella medier i tiotals år. Det ger hopp om att även myndigheterna så småningom ska reagera och hjälpa dem som utsätts för islamisterna odemokratiska och ibland också olagliga metoder.

© Tomas Carlsson

2 kommentarer

 1. Det finns väl inget som säger att islamister är våldsamma eller att islamism kräver total underkastelse osv? Islamisterna i t ex Egypten vill väl helt enkelt att landet ska styras enligt islams principer? (Som baseras på omtanke och respekt, tolerans och tålamod). Islamism handlar om politik men inte så negativt som du beskriver det.

  (De flesta vet inte att vid brott hellre ska fria än fälla, att t ex äktenskapsbrott kräver fyra vittnen eller ett erkännande. Om någon stjäl är fattigdom och hunger friande skäl osv.)
  Sen finns det naturligtvis maktfullkomliga män som använder Koranen för sina egna tvivelaktiga syften, de utnyttjar människors okunskap.

  1. AK, islamister är de som vill styra andra via Sharialagar. Detta är lagar skrivna olika i olika länder och fristående från islam. De innehåller mycket tradition och fria tolkningar av haditherna.
   Till skillnad från islam som är en religion var och en är fri att tro på, tolka eller anpassa sitt liv efter.
   Att leva under sharia är att vara tvungen att tro och leva så som makthavarna bestämmer.
   Jag ser stening för äktenskapsbrott, stympning vid stöld, korsfästning vid rån och 80 piskrapp vid berusning som en våldsam rättsskipning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.