Klarar regeringen att backa?

Regeringen “stal” pengar från egna företagare genom att ta bort alla praktiskt användbara karensdagar i sjukförsäkringen.
Regeringen ljög om vad det skulle innebära och kallade det en förbättring.
Regeringen blev lomhörd och uppfattade aldrig den massiva kritiken som visade på det totalt knasiga i hela idén.
Regeringen lomhördhet upphörde när de lyssnade på oppositionen och insåg att de skulle utmärka sig som en minoritet i frågan om att slå på företagarna.
Nu lovade Maud Olofsson att “titta på” om vi ska få tillbaka våra karensdagar (som ju ökade för en till sju). “Och vad det i så fall ska kosta”.
Sanningen är att vi blev tillslängda glasspinnen efter att de åt upp glassen de ryckte ur händerna på oss.
0,74 procent sänkt egenavgift ger bara drygt en hundralapp i månaden. Det har också visat sig att de egenföretagare med en karensdag har överfinansierat sin försäkring.
Om nu regeringen klarar av att backa tillbaka saken till full rättvisa, dvs att vi får bara en karensdag, är det rimligt att inte ta bort hela de 0,74 procentens rabatt. Istället ska vi samtidigt kompenseras för det vi tidigare betalt in för mycket till försäkringen.
Nu har regeringen anslutit sig till socialförsäkringsutskottet förslag om att kortare karenstid ska införas. Vi får verkligen hoppas att det blir rättvisa och samma regler som för anställda, nämligen att välja en dags karens.
Jag skrev en debattartikel och skickade till ett 30-tal tidningar. Det kom in i bland annat Göteborgs-Posten under rubriken “Bedrägligt svar om sjukförsäkringen” och i Norran med rubriken “Tror Maud Olofsson att vi är korkade.”

Jag har inte kunnat kolla om det har kommit in i fler tidningar, så har du sett den på fler ställen som tipsa gärna om det i en kommentar här.

© Tomas Carlsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.