_DSC9766

Få Mera Fakta Nu

Tankar från frilansjournalist Tomas Carlsson.
Tankarna kan beröra alla fyra verksamhetsgrenarna Journalistik, Utbildning, Foto eller Formgivning.
Teknik är min tydligaste inriktning, men jag fokuserar även på musik, människor, mat, konsument, samhälle, myndighet, osv.
Via kategorierna, sök eller etiketterna hittar du de inlägg som intresserar just dig.

Sponsor

Se mina foton

ArtPix

Kategorier

Aj, aj, SVTplay avslöjar Telia

Äntligen fick SVTplay en plats bland Iphones appstore. Du kan se massor av teveprogram i mobilen. Samma sak gäller TV4play.
Alla OS-älskare jublade ända till de upptäckte vilket dåligt avtal de har med sin operatör. Mobiltelefonsamlaren Joakim Jardenberg blev särskilt sur, vilket han skrev om i sitt blogginlägg Telia dödar Play i mobilen. Det finstilta i hans Telia-avtal slog ned som en rörkrasch i en gammal svart/vit teve.

Jag har tidigare skrivit om begränsningarna, bland annat i min test av mobila bredband i Råd & Rön.
Det gäller visserligen mobilt bredband, men problematiken är densamma som för surf i mobiltelefonen.
Som mobil mediekonsument är det meningslöst när operatören har snäva begränsningar, oavsett om det är 5/10/20 gigabyte per månad. Youtube är en verklighet för mobilsurfare och det ryms inte mycket youtubande om dagen inom de begränsningarna. För att inte tala om dem som har 0,5 gigabyte per månad.
Jag kom lätt upp i ett par Gigabyte bara genom att se på Youtube-musikkonserter en eftermiddag.
Förhoppningsvis kommer marknade att styra det här så att kunder väljer operatörer utan begränsning, t ex Telenor.
Sanningen är dock att även om man väljer en operatör utan begräsning så kan en kundtillströmning i stora flockar göra att hastigheten i alla fall stryps vid populära evenemangsutsändningar. Särskilt i folktäta områden. Det är då nätets inbyggda fysiska begränsningar som gör att hastigheten stryps då. Operatörerna hinner inte med utbyggnaden i samma takt som trafikvolymerna ökar. Ungefär på samma sätt som när de första telefonmodemuppkopplingarna började säljas i större mängder i mitten av 1990-taler.
Det vore smartare för operatörer som vill sälja mycket och ha nöjda kunder att erbjuda ett billigare “mobilsurf” för vanlig surfning och garantera 1 megabit/sekund.
Som tilläggspaketet kunde då erbjudas något kallat “strömmande mediesurf”, ett paket som ger obegränsad datamängd/högre hastighet och prissätta det efter arknadspriserna. Jag behöver inte 6 megabit/sekund för mail, vädertjänster eller Facebook, men väl för svt/tv4-play, youtube eller mina olika musiktjänster.

© Tomas Carlsson 2010-03-01

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.