Superväg för cyklister

Mellan Malmö och Lund byggdes den första motorvägen i Sverige. Det var en helt rak sträckning byggd av betongplattor enligt tysk modell. På den tiden lät det i bilen som i ett tåg som åker på skenor med återkommande skarvar.
Nu planeras en motorväg för cyklister. En lysande idé, men tanke på miljö och hur nära orterna egentligen ligger varandra. Denna supercykelväg kan vara klar 2019 och det känns som lite väl avlägset, men hänger samman med att sträckningen är planerad längs järnvägen som också ska byggas ut.
Tidningen På väg skriver mera detaljer om denna motorväg för cyklister.

I sammanhanget kan man önska att fler kommuner samarbetar på detta sätt. I det aktuella projektet minskas cykeltiden från 70 minuter till drygt 45 minuter. Helt okay pendelsträcka, som dessutom ger pendlaren nyttig motion. Jag skulle tro att en del fartvidunder kan komma ned till närmare 35 minuter till och med.

Frågan är dock om det ska vara fri fart, eller om det blir någon slags hastighetsbegräsning. En som kommer farande i 45 kilometer i timmen (inte orimligt på vissa sträckor) har kanske svårt att väja för en som vinglar till i bara 15-20 kilometer i timmen.

© Tomas Carlsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.