Skrivbord uppe i det blå

Jag fick flashbacks till 1999/2000 när jag besökte Xcerion i Linköping som säger att de har Internet Operativ System som ska bli en stor plattform för användare i hela världen. Minns när jag skrev om boo.com och diverse andra bolag som pratade upp sig långt upp i den blå himlen, men som sedan inte kunde leverera.
Det var den där känslan av något som ingen sett, men som media i hela världen skrivit massor av artiklar om. Alla varningsvibbar slår på till hundra procent för en journalist inför sådana fenomen.
Men jag åkte dit och träffade personerna bakom, såg det nästan 30 personer stora kontoret och fick känna på deras betaversion av Xios, Xcerion Internet Operating System.
Deras affärskoncept är onekligen intgressant och det skal till webbläsaren de byggt (det är inget operativsystem men beter sig som ett sådant för användaren) är mycket mer trovärdigt än andra sådana försök jag sett i genren.
Det man undrar är hur systemet fungerar när det väller in massor av användare från kvartalsskiftet och framåt. Och hur snabbt det kommer en katalog av program. Utan nyttigheter, inga användare.
När de första verkligen användbara och fungerande webbmodulernabörjade dyka upp, som exempelvis Writely, Google Spreadsheet eller kalendrar på webben, funderade jag på att det egentligen vore idealiskt med en dator som bara innehöll en webbläsare.
En dator där man öppnar locket, så är den igång. Ett klick på ett bokmärke tar mig till det program jag vill använda, men det hämtas på internet. Då kan jag sitta varsomhelt i världen och jobba med “min” dator, trots att det är vilken dator som helst på ett skumt internetcafé.
Utan tvekan hoppas jag att något som Xcerions koncept blir verklighet på riktigt. Fungerar det så blir det bye, bye till alla elefantfotsprogram. Åtminstone för användning som inte har med multimediaredigering att göra.

Hos realtid.se har jag skrivit om saken i artikeln 70-miljonersprojektet
Xcerion upp till bevis
.

Copyright Tomas Carlsson 2007-09-28

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.