Tomas Carlsson - XTC i Mariestad - Journalistik - Utbildning - Foto - Formgivning

Ny lag om kakor verkningslös

Sajter som kräver att få sätta små databitar, sk cookies/kakor, i din dator ska nu tvingas ge besökaren valmöjlighet. Vill man inte ha kakan ska man kunna tacka nej, helt enkelt. Men saken är den att många kakor är väldigt goda. Ibland är de så goda att de är nödvändiga.

Ingen lag i världen kan tvinga en sajtägare att erhålla sin tjänst. Alltså kan sajtägaren bara säga tack och adjö till den som väljer bort deras kakor. T ex genom meddelandet: ”tjänsterna på den här sajten kräver att du tar emot kakor i din dator”. Och då kommer de flesta att välja att de vill ha kakan om tjänsten är tillräckligt attraktiv.

Många datoranvändare vet inte ens vad kakor är och hur de kan missbrukas. Det är ytterligare en anledning till att lagen inte är särskilt användbar.

Lagen gäller bara i Sverige och ett mycket begränsat antal sajter som berörs av lagen. Därför kommer användarna att känna sig blasé över valmöjligheten och kanske aningen störda också, jämfört med merparten av deras surfande på internationella sajter som t ex youtube.com.

Därför behövs ett globalt samarbete för att i lagstiftningar över hela världen få in en kaklag som istället begränsar möjligheten att använda kakor i onda syften. Med sådana lagar blir det sedan mycket lätt att spåra skummisar som på ett olagligt sätt använder sig av kakorna i min dator. IAB jobbar med ett globalt samarbete, men det är trögt och det finns ingen riktigt bra struktur för att få bra global täckning för de standarder som tas fram.

© Tomas Carlsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.