SMS:a dina lampor

Det är ganska coolt att kunna styra olika elprylar i hemmet från sin mobiltelefon när man är någon annanstans på den här planeten. Bara en sådan grej som att starta motorvärmaren till bilen från bussen på väg hem från jobbet kan vara riktigt praktiskt. Hemautomation blir mer och mer användbart i takt med prylarna blir smartare, men framförallt i takt med att de blir billigare.
Ibland undrar jag dock om inte det “intelligenta hemmet” mera är en dröm i nivå med “det papperslösa kontoret”.
IT skulle minska pappersförbrukningen när alla dokument fanns i datorn och kunde skickas fritt. Istället blev det tvärtom. Pappersförbrukningen ökade. Och ökningen var i takt med att antalet sålda skrivare ökade och i takt med att vi producerade dokument enklare, dvs gjorde fler och fler dokument. Människor vill helt enkelt helst läsa på papper.
Samma sak tror jag det är med “det intelligenta hemmet”. Vi vill gärna tänka oss smarta lösningar som sätter på och stänger av olika prylar i hemmet, men när det kommer till kritan vill vi nog ändå med egna ögon se att det funkar när vi trycker på en på/av-knapp. Det är samma sak som med robotdammsugare. Man kör den gärna, men sparar ingen tid därför att man står och tittar på den när den jobbar – därför att det är så fascinerande och därför att man vill kolla att den verkligen dammsuger överallt.
Här har jag nyligen skrivit i Ny Teknik om saken i artikeln Styr alla dina prylar på distans – med sms.

Äldre test av skrivarepapper: Dyraste pappret inte bäst.

Äldre test av skrivare: Billig färglaser kan bli dyr.
Dyra utskrifter kan löna sig.

(c) Tomas Carlsson 2009-05-22

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.