Om du stukar foten – spara veckor

En kollega stukad foten ganska illa igår. Det verkar röra sig om skadade ledband under och framför den yttre fotknölen.

Eftersom jag har en bakgrund som anställd friidrottstränare med några specialkurser inom idrottsskador, vill jag tipsa om en metod att minimera skadeverkningen av en ledbandsskada i foten. Det finns veckor att spara, och du som läser detta kan ha nytta av det om det händer dig eller någon som befinner sig i din närhet.

Som en tumregel använder vi att varje minut det tar innan följande åtgärd är gjord, så många veckor (upp till max åtta) blir konvalescensen.

Gör så här omedelbart vid misstänkt ledbandsskada i foten:
1. Sätt på hårt tryckförband rakt på det skadade stället.
2. Låt det sitta i minst tio minuter och sitt/ligg stilla med högläge.
3. Sätt på kompressionsförband med visst extra tryck över det skadade stället. Låt sitta i 12 timmar under kroppsvila i övrigt (dvs ta dig till en säng).
4. Byt till kompressionsförband utan tryck på det skadade stället. Lägg om detta minst två gånger per dag första veckan. Undvik att belasta foten de närmaste dagarna.

Det kan vara svårt att fixa förband när man är på ställen där man inte väntar sig att skada foten. Men det går. Jag har varit med om att använda allt från strumpbyxor till tröjor. Om vi utgår ifrån att skadan sitter under och framför yttre fotknölen (den vanligaste skadan) lägger man en mindre strumpa som ett U under fotknölen. Sedan tar man ett annat tygstycke (kan
vara en tröjärm, lång stickad strumpa, osv) och lindar om mkt hårt.
Det allra bästa är om man kan sticka in en pinne i förbandet över det skadade stället och sedan vrida förbandet som en skruv så att det blir väldigt hårt tryck.
Om inget annat finns att tillgå kan man (och helst då en annan person) trycka hårt med händerna i minst tio minuter.

Du som idrottar, t ex badminton och liknande: ha alltid en elastisk binda, typ Daurbinda, i din träningsväska. Då kan du slippa flera veckors konvalescens.

Hela syftet är att stoppa den inre blödningen i foten. Efter tio minuter har den avstannat. Nästa syfte är att hålla undan vätskebildning så att det trasiga ledbandet får lättare att läka ihop. Kompressionsförbandet pressar upp vätskan mot vaden. Man ska inte bli förvånad om det uppstår en svullnad högre upp på benet. Men tårna får inte bli vita, då sitter kompressionsförbandet för hårt och har blivit ett tryckförband istället.

Utan snabb insats tar det sex veckor för ett ledband att läka. Man ska dock tänka på att det även slits av lite nervbanor och dessa tar tolv veckor att läka. Under denna tid är det lätt att stuka foten på nytt, då kroppens normala reaktionssystem inte fungerar på grund av avslitna nervbanor i foten. Man bör alltså vara försiktig och ev ha stödstrumpa i upp till tolv veckor.

Kompressionsförband på fot

© Tomas Carlsson 2009-11-24

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.