Gratisprogram är förtäckta spioner

Har du en känsla av att din dator blir mer och mer slö? Känner du att det dyker upp allt mer annonser oförklarligt? Då kan du ha fått spionprogram i datorn som försöker kartlägga dig och visa reklam som passar dina intressen.

Det dyker upp fler och fler så kallade antispyware, antispionprogram. Det är inte utan anledning. Din dator behöver det lika väl som den behöver antivirusprogram och brandvägg.
Många gratisprogram du installerar smyger nämligen också in små komponenter som har till uppgift att skicka information om dig eller din dator ut på Internet till nyfikna marknadsförare.
Ett av de mest ökända gratisprogrammen är Kazaa Media Desktop, programmet som är populärt för dem som vill hitta musikfiler på andras datorer på Internet. Kazaa är rena marknadsföringsmaskinen. Det fyller din maskin med det ena programmet efter det andra, utan att du egentligen förstår vad de gör om du inte lusläser villkor på sammanlagt över 20 000 ord, lika mycket som en halv bok.
Om du använder ett antispionprogram, antispyware, för att rensa bort det Kazaa lägger in extra i din dator, så slutar själva grundprogrammet att fungera. Det gäller inte alla gratisprogram som har extrafunktioner för att spåra dig, men risken finns alltid.
Alla är inte överens om vad som är spionprogram, spyware, eller inte. Vissa menar att det är alla typer av program som samlar in någon information från dig eller din dator, andra menar att det bara år sådana program som gör det fullständigt i smyg. De som gör program för att driva fram annonser till dig vill helst att det kallas annonsprogram, adware. Andra menar att adware är program som bara kan visa annonser, inte hämta information.
Namnet spelar dock inte någon roll så länge det känns obehagligt att bli registrerad, en storebror-ser-dig-känsla. Särskilt om du inte är riktigt medveten om vad som sker, trots alla villkor som godkänts genom att klicka OK för att installera något gratisprogram.
Även om man inte bryr sig så mycket om ifall några tjuvkikar så blir datorn till slut slö och i en del fall nästan oanvändbar ifall det har kommit in en massa olika ”spioner” som alla slåss om processorkraft och kraft från din internetanslutning.
Om du talar med programtillverkarna som låter dig använda deras program gratis, så erkänner de inte att de spionerar. De säger att de i utbyte mot sin tjänst/program har gjort ett avtal med dig. Du har alltså i villkoren gått med på att bli registrerad och spårad och då är det inte spioneri enligt dem. De har med smart juridik och verbalt slingrande klarat sig ur ett dilemma, men du känner dig i alla fall lurad när du upptäcker allt som finns installerat på din maskin utan att du visste om det.
Det finns mindre kända men väldigt ”elaka” spyware som sägs kunna stänga av brandväggar, gömma sig från avinstallationer, återinstallera sig och diverse andra fula tricks. Sedan finns det också riktigt farliga spionprogram, så kallade keyloggers, som spelar in allt du gör och skickar till den som installerat programmet, till exempel din fru, din man eller dina föräldrar. Dessa är dock inte så vanliga, men går att köpa på en hel del ställen via Internet.

Här hittar du en lång lista med exempel på program som anses ha annonsprogram eller spionprogram inbyggda: http://virgolamobile.50megs.com/spyware/spyware.htm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.