Google kommer undan kritik

Genom att byta namn på sin kritiserade tjänst Google Print, så slipper nu Google ifrån alla länkar med negativa nyheter om tjänsten. När man söker på Google och skriver in begreppet så handlar en stor del av länkarna om hur Google ska bli stämda och om hur Google Print bryter mot upphovsrätten.
Det nya namnet är Google Books. Företaget anger självt att namnbytet beror på att det är ett bättre namn än det tidigare. Eftersom det handlar om att skanna in världens böcker och göra dem sökbara så är det svårt att inte hålla med om den åsikten.
Namnbytet blir en nystart och med den nya principen om inloggning för att begränsa varje användares konsumtion av boksidor så har Google till viss del tillfredsställt upphovsrättsinnehavares krav på att inte publicera verken. Man kan dock inte komma ifrån att enligt svenskt rätt är det inte heller tillåtet att publicera delar av ett verk. Därför bryter Google t ex mot svensk upphovsrätt när de publicerar delar av boken “Ferien auf Saltkrokan”, den tyska versionen av Astrid Lindgrens verk “Vi på Saltkråkan”.

© Tomas Carlsson 2005-11-19

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.