Google Base – det får vi vänta på

Vad händer om Google Base verkligen är en plats som kan lagra all information vi hundratals miljoner internetanvändare verkligen vill lägga upp på nätet? Vad händer om det också är en plats där jag kan sälja min musik, mina videor, min båt, min gamla kemilåda från sjuan eller grannens ännu ostulna cykel? Blocket.se, Tradera.se måste ha hickat till lika mycket som Ebay, vars aktie sjönk fem procent när Google gläntade på ridån till något helt nytt.

Många frågor – inga svar. Och det är inte lönt att Googla efter dem heller för om denna framtid vet Google nämligen intet.

Vad jag vet är att utvecklingen tar mycket längre tid än vad man tänker sig. Det sägs att det går så himla fort med IT, men det är inte sant. Se bara på slöa Google. De har haft massvis med tjänster offentligt i sitt “lab” i flera år, utan att de har utvecklats ett dugg. Eller ens lokaliserats till fler platser än USA. Trots att det är bra grejer som telekatalog, kartor, sökordsförslag, mm.

Sen måste det funka också. Och Google har ju inte klarat av tekniken riktigt på några av sina tjänster. Se bara på kontaktnätverket Orkut.com vars servrar titt som inte svarar, som om orken tagit slut. Javisst, ja, Ork(sl)ut.
😉

Inte nog med det. Det här med betalningar över nätet är inte så lätt som många tror. Om det varit det så hade väl Google för länge sedan sett till att det funkat med tjänsten där en massa analoga amerikanska kataloger är inskannade och sökbara i fulltext. Bara där finns ju hur mycket pengar som helst att hämta om den monetära logistiken hade varit så lätt att sköta.

Sedan ska utrymmet finnas också. Det finns väl snart en miljard internetanvändare. Tänk om 300 miljoner av dessa vill använda Google Base. Det duger inte att erbjuda några Gigabyte per person som hos Google Mail. Jag har själv kanske 70 Gigabyte data som jag kan tänka mig att lägga upp på nätet så att jag kommer åt det överallt via bredband. Och samlingen bara växer. Hundra Gigabyte per person vore lagom. Just nu. Det blir overkligt mycket att hantera på en gång.

Slutligen tror jag att upphovsrättsfrågan kommer att göra det enormt svårt för ett projekt som Google Base. Det är en fråga som generellt är ett problem med många av Googles tjänster, speciellt när de blir lokaliserade. Redan idag är det ju problem med att sökmotorns cachefunktion lagrar upphovsrättskyddat material lång tid efter att det är borta från webben. Mycket av det är olagligt lagrat svenskt material. Hur ska det då gå när servrarna blir nerlusade med musik, filmer, talböcker, pdf-böcker, osv, och inte bara webbsidor?

Så, take it easy, det tar sin tid.

©Tomas Carlsson 2005-10-27

Variant av krönikan publicerad i Ny Teknik under rubriken Google Base – halvfärdig produkt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.