Idén bakom Google Chrome OS är utmärkt. Det är något jag efterlyst i tio år. Men räkna inte med att det blir riktigt förverkligat inom kort. Jag tror det tar mellan fem och tio år till innan en sådan lösning vinner stor spridning.
Det var vid millenieskiftet jag började umgås med idén om ett moduluppbyggt operativsystem där du bara startar de delar som absolut behövs för det du vill göra. Väldigt ofta vill man bara köra en webbläsare. Man sparar då både internminne och tid om inte ett stort svulstigt operativsystem ligger i bakgrunden och snurrar.
Googles planer på ett operativsystem av den lättare typen har offentliggjorts i precis rätt tid, men jag märker att många överskattar möjligheterna och tidshorisonten. Många verkar också skadeglada åt att Microsoft och Apple hotas av “uppstickaren” Google. Alla älskar en uppkäftig underdog. Men nu är inte Google en sådan tydlig underdog längre. Och även en Google-sol har sina fläckar.
Vi kommer att bli alltmer uppkopplade. Vi kommer att jobba mer och mer online, via webbläsare. Utvecklingen har pågått en tid, men det går inte så snabbt som många tror. Det är inte heller så stabilt som man kan kräva. Spridningen av ett Chrome OS hänger mycket på den framtida utvecklingen av mobila nät. Just nu kan du köpa utrustning för att komma åt super-3G, om två år är den utrustningen värdelös, då det finns helt andra hastigheter som kräver annan utrustning. Och två år efter det, åter nya tekniker. Det är först när de mobila näten får samma stabilitet och pålitlighet som Wifi-näten, som det finns utrymme för något som Chrome OS.
Jag är också starkt tveksam till att Google klarar att skapa ett operativsystem som man kan lita på går att koppla samman med nästan vilken perifer utrustning som helst. Säga vad man vill om Microsoft, men de har åtminstone gjort ett stort jobb för att få andra tillverkares utrustning att fungera bra ihop med Windows. Apple har här misslyckats och det finns mycket utrustning, bland annat skrivare, som inte går att använda från en macdator. Jag tror att Google kommer att få brottas med samma problem.
Du kan istället se de första versionerna av Chrome OS som ett större och utökat Android (deras OS för mobiler) och de netbooks ChrOS är avsett för blir egentligen väldigt stora “smartphones”.
Ännu är det alldeles för många program som inte går att köra på ett bra sätt online. Du måste ha en stationär installation för att stå ut att jobba med dem. Det kommer att vara så ett bra tag till, nämligen till mobila nät blir stabila och tillräckligt snabba. Photoshop, Itunes, Excel, Dreamweaver, CAD-program, videoredigeringsprogram, osv, är några exempel.
Folk älskar netbooks, de små bärbara datorerna. Det är nämligen första gången som så lätta datorer går att köpa till priser billigare än en ordinär bärbar dator. Att det blivit så har till stor del med processorutvecklingen att göra. Och den kommer att fortsätta. När du köper dator så vill du kunna använda den direkt. Med dina program och med dina filer. Därför kommer även i fortsättningen netbooks att vara populära, fast med Windows 7 i. Vi kommer med all sannolikhet att få se en sådan från Apple också, men enligt traditionen något dyrare.
Luta dig tillbaka och glöm bort Chrome OS ett tag till. Utvecklingen kommer att gå i den riktningen, men du behöver inte bry dig förrän om många år från nu. Om du inte är datornörd förstås – då älskar du att lägga all din tid på att experimentera med nya grejer. Vi andra sparar både tid och pengar på att invänta andra vågen i varje teknikutvecklingsfas. Det är bästa konsumentstrategin.
© Tomas Carlsson 2009-11-24