För mycket plus nu

Google meddelade förra veckan att man inte längre kan använda plus-tecknet vid Googlesökning för att tvinga med t ex stoppord i sökningen. Istället ska man använda citat-tecken.

Nu meddelas från samma leverantör att plustecknet ska användas för att hitta Google+-sidor, dvs sidor i deras Facebook-konkurrent Google Plus. (Det funkar ännu bara för några få, men införs säkert successivt i större och större användarskaror efterhand).

Det är för tidigt med denna förnyelse så kort efter att plustecken helt slopats vid Googlesökning. Jag stöter på massor av människor som använder plustecknet vid sökning (helt i onödan) eftersom de lärt sig en gång på altavista-tiden att det ska man göra. När Googlesökning lanserades behövdes inte längre pluset för att inkludera ett ord i sökningen, bara för att tvinga med stopp-ord, dvs prepositioner.

Jag är övertygad om att de allra flesta av dessa har missat att plus-tecknet vid Googlesökning nu ska få en helt ny betydelse. Det är klumpigt att tro att man så snabbt kan ändra på djupt rotade vanor. Istället kommer det att bli förvirrande för många.

Men en sak kan man i alla fall konstatera – har du hittills använd plus-tecken för att lägga till ord som måste finnas på sidan du letar efter, kan du sluta nu (det har aldrig behövts).

Tjänsten heter Direct Connect och på hjälpsidan kan du läsa mer.

Som sagt, det är mycket plus nu, och det är inte konstigt om många känner sig förvirrade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.