Digital-teve skickar oss 20 år bakåt i tiden

Igår släcktes det analoga tevenätet för många, bland annat hemma hos mig och på mitt kontor. Därmed går vi 20-40 år tillbaka i tiden.
Med analoga nätet har vi haft tillgång till massor av kanaler. Tevetittandet har styrts av möjligheterna. Det var över 20 år sedan vi hade en videobandspelare i varje hem och kunde titta på en kanal medan vi spelade in ett annat program.
Vi kunde också låta bli att titta på teve medan vi bandade kvällens film. I ett slag har detta teknikframsteg ryckt oss ur händerna.
Med digitalteve kan man bara titta på en kanal i taget.

Behovet av många kanaler minskar därför. Antalet personer som ser ett program torde också minska. En lördagskväll kan jag inte se flera av de program, ofta de bästa, som sänds mellan 20.00 och 21.30.

Vi går också emot det moderna i att minska antalet apparater, antaler strömförbrukare och antalet fjärrkontroller. Med en vanlig teve behövs det nu en box, ungefär som när tv2 infördes. Den drar ström och går ofta bara att manövrera med fjärrkontroll. För att titta på ett vanligt teveprogram behöver man nu alltså slå på även boxen. Hur 1970-tal är det inte att sitta med en kontroll bara för att starta teven och en kontroll för att växla mellan kanaler?

Att spela in ett program är omständligt. Att spela in två eller fler program, på olika kanaler, är omöjligt utan passning. Det finns visserligen digitalboxar med möjlighet till förhandsprogrammering, men vem orkar sitta och programmera två apparater för varje program som ska bandas. Dessutom är det få boxar som har showview-programmering. Äldre människor, ofta ensamma, kan inte längre göra som de varit vana vid, banda sena program för att se under dagen när de är lediga.

Det är inte ovanligt med hem där det finns både två eller tre teveapparater. I ett slag har dessa blivit oanvändbara. Såvida man inte skaffar en box till och en box till. Och då bara för det klena kanalutbud som bjuds av staten. Den som vill se fler kanaler får hyra ytterligare programkort. Först tevelicens, sedan ett kanalkort och på det ett extra kanalkort, allt med månadsavgift. Det individanpassade tevetittandet minskar och vi får alla sitta framför samma burk, eller inte titta alls om programmet inte passar. Som gjort för att fokus flyttas från teven till webben och utsändningarna som finns där.

Om jag har två boxar och två kort, så måste jag i alla fall flytta mig från den ena teven till den andra för att se det ena programmet, medan det andra bandas. Hur kul är det när jag har bästa soffan och surround-anläggningen bara på en teve. Eller är det tänkt att jag ska ha två vardagsrum?

Och snart vankas det hdtv.

© Tomas Carlsson 2006-11-07

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.