Vilken kamera ska iPad ha?

Det finns nu antydningar till att iPad kommer att ha en webbkamera. Se >här< .
 
Det väcker några frågor hos mig och jag har ett helt annat förslag:
1. Hur användbart är det med en webbkamera i en platta man ska skriva på.
Tänk dig webbkameran på din stationära dator eller den bärbara där du har skärmen vertikalt ställd. Skulle det funka för dig att göra dina inmatningar på den skärmen som samtidigt måste vara tangientiellt ställd i förhållande till ditt ansikte?
2. Vad är nyttan med en webbkamera på en dator som inte har telefoni? Ja, visserligen kan man köra Skype eller MSN med videokonferens, men det kräver att den du ringer också sitter vid en dator.

Nyttan med en webbkamera blir mera uppenbar när man kopplar ett riktigt tangentbord till iPad och har den stående upprätt i ett ställ som en vanlig bildskärm. Samtidigt försvinner dock mobiliteten med en sådan lösning och man kan lika gärna använda en annan typ av dator.

Det jag hoppas på är istället följande:

1. Sätt in en riktig kamera på baksidan av iPad. Den bör vara klart bättre än den totalt usla kameran i iPhone. Minst 5 megapixel, belysning/blixt och zoom är ett minikrav.
2. Revolutionera fotograferandet med ett program som bygger på min idé du kan läsa nedan. Självklart ska avtryck zoom ske med knappar på sidan av iPad, inte med en hand du måste peka på skärmen med (ännu en brist hos iPhone).

Kamerarevolutionsidé, a la Tomas Carlsson
Vid fotografering med med bärbar enhet som har skärm på sju tum eller mer bör bildredigering kunna ske redan före bilden tas.
Kameraprogrammet, som sköter tagningen ska i en sådan lösning erbjuda möjlighet att förändra ljus, kontrast, färger och skärpa i valfria partier av bilden.
Två lägen kan erbjudas. Läge ett är stativläge. Då står kameran stadigt och det blir enkelt att markera områden. Läge två är mobilt läge. Då måste en beräkningsalgoritm hålla reda på vilket område som ska ha vilken justering och låta detta följa med när kameran flyttar sig en aning pga okontrollerbara handrörelser.

©Tomas Carlsson 2010-02-03

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.