Tanka med kort ger ekonomiskt handikapp

Se upp när du tankar med kort direkt i tankautomaten. Det kan hända att bensinföretaget reserverar ett långt mycket större belopp på ditt konto än vad du tankat för. När du sedan kommer till nästa affär kanske du inte längre kan handla. Det hände mig när jag tankade på ST1, en obemannad station. De reserverade 1500 kronor på mitt konto trots att jag bara tankade för 215 kronor. Jag hade lånat en hyrbil som jag skulle fylla upp innan jag lämnade tillbaka den på verkstaden där jag skulle hämta min lagade egna bil. Döm om min förvåning när jag kom till verkstan och såg att mitt disponibla belopp var i stort sett halverat. Hade jag haft otur hade jag inte kunnat hämta ut min bild.

Jag ringde till banken som bekräftade att ”jovisst, så gör bensinföretagen numera. De har blivit av med pengar så många gånger så de ser till att reservera upp ett rejält belopp. Men det brukar släppa inom någon timme.”

Om man tankar med ett kreditkort som man betalar in till i efterhand, kanske en månad senare, så kommer en sådan här reservering/bokning aldrig att märkas, eftersom det då bara är krediten som begränsas (men det märks såklart om man ligger nära sin kreditgräns). Men de flesta tankar nog med sitt bankkort och då kan det bli problem.

Tekniskt sett borde det gå att lösa så att mackens kortapparat ser hur mycket det finns på kontot och bara tillåter tankning upp till det beloppet. Det är ju trots allt 2018 då den digitala kommunikationen har nått nya höjder, så det borde vara en smal sak. Ur integritetssynpunkt kan det inte vara något problem, då det bara är två maskiner som pratar med varandra och informationen aldrig behöver komma utanför det.

Jag tycker inte det är okay att macken ”lånar” av mitt disponibla belopp långt efter att jag kört ifrån tappstället.

© 2018-01-10 Tomas Carlsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.