Tag hand om din demokrati! Nu!

I artikeln Redaktioner kan buggas i tidningen Journalisten beskrivs hur Socialdemokraterna och Folkpartiet kommit överens om att journalister får buggas, dvs avlyssnas. Buggningen ska få ske vid misstanke om brott som kan ge fängelse i minst fyra år.

Jag anser att förslaget totalt strider mot den rättsordning vi har i Sverige där särskild lag gör det straffbart för myndighetsperson att efterforska en journalists källa. Syftet med denna lag är att säkra demokratin i landet. Vem som helst ska helt skyddat kunna kontakta en journalist för att berätta om missförhållanden som inte är allmänt kända, utan att få sin identitet avslöjad. Därigenom kan inte myndigheter förgripa sig på medborgare som är “illojala” mot staten.

Även privata förhållande är skyddade på detta sätt eftersom myndighetspersoner inte heller kan mutas eller hotas att ta reda på ett förhållande. Även myndighetspersoner är människor. Men en lag som tillåter polisen att avlyssna journalister ruckas systemet rejält åt Stasi-hållet. Det är mycket lätt att arrangera ett misstankescenario. Jag har hört av personer med kontakter i den undre världen att ett vanligt sätt att tillfälligt gripa en person utan att ha något särskilt skäl är att efteråt säga att personen “liknade en efterlyst”.
På så sätt kan man trakassera folk genom att ha dem tillfälligt i arresten några timmar.

Det är totalt olyckligt om folk som vill att det ska komma ut att företag, organisationer, mäktiga privatpersoner eller myndighetspersoner begår grova fel eller lagbrott, inte ska kunna veta om de kan prata tryggt med en journalist och lita på det källskydd de har rätt att kräva. En journalist riskerar nämligen fängelse om en källa som krävt källskydd avslöjas.

Säg nej till myndigheternas mikrofoner och kameror över oss medborgare!

Sprid den här länken till alla du vill:

http://skildra.blogsome.com/2006/03/10/tag-hand-om-din-demokrati-nu/

© Tomas Carlsson 2008-03-10

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.