Hoppsan, svenskt program i Google Pack

Googlevärlden närmar sig Sverige. Senaste utspelet från Google är Google Pack – ett paket av 13 gratis program. Ett av dem är antispionprogrammet Ad-Aware, som utvecklas av tysken Nicolas Stark, sedan några år tillbaka boende i Sverige med sin sambo Ann-Christine Åkerlund, nu VD i företaget.
Men det mest intressanta programmet i samlingen är en specialversion av Symantecs Norton Antivirus. Normalt förekommer det på nyinstallerade datorer, men då bara med tre månaders fria uppdateringar av listan som känner igen nya virus. Normalt sett behöver den listan uppdateras varje dag, så efter tre månader får man köpa en årsprenumeration för ett avsevärt antal hundralappar, eller välja något annat program. I den version som följer med Google Pack får man sex månaders fria uppdateringar. Dock följer det inte med anti-masktekniken, en sorts specialbrandväggar mot de slemmiga krypen som nästlar sig in i datorn och utnyttjar dess resurser.
Andra program som följer med i paketet är Google Earth, Picasa, Google Screensaver, Google Desktop, Google Toolbar,
Google Talk, Firefox, Realplayer, Trillian, Adobe Reader, Google Updater och Gallery Player HD images.
Det går att välja vilka program som ska följa med och vilka man redan har. När installationen väl är klar så håller Google Updater reda på när det dyker upp nya versioner.
Jag har själv tidigare undvikit flera av programmen därför att jag tycker det känns lite obehagligt att Google då kan ha koll på i stort sett allt om mig och mitt agerande på Internet. Var för sig är alla Googles gratisgrejer jättebra, men sammantaget blir det lite creapy.
Nyheten om paketet kom lägligt med att det blir klart med allt vad nya Windows Vista ska innehålla. Där kommer det att finnas funktioner för antispionborttagning och även en koppling till Microsofts variant av antivirus. Det är iofs märkligt att det dröjt så länge innan det funnits bekämpning i operativsystemet mot virus, men bättre sent än aldrig.
Det blir då svårare för programtillverkare i säkerhetsbranschen att sälja sina produkter. Men istället kommer det såklart att dyka upp nya typer av hot mot datorer, så jag har inga illusioner om att Windows kommer att tätas till för gott.
©Tomas Carlsson 2006-01-09

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.