Hej då, ordbehandling i datorn

Jag kör numera endast ordbehandling via webben, i en webbläsare. Det är mycket bättre än att göra det i ett program på datorn, exempelvis Word. Har provat nu ett bra tag, och de nya möjligheterna är överlägsna, men märk väl att då handlar det enbart om ordbehandling, inte om dokumentformgivning. Word är nämligen en mastodont som för länge sedan slutade vara ett program för att enbart skriva in text i. Det märks inte minst varje gång man ska starta det och sedan ladda in ett dokument. Bara antiviruskontrollen tar längre tid än man lyckas hålla idén om vad man skulle skriva i huvudet.
Senast i raden av program för webben jag testat är Adobes Buzzword, vilket jag skrivit om i artikeln “Skriv snyggt med Buzzword” i Ny Teknik. Det är bättre än ordbehandlaren i Google Docs, men jag håller kvar vid Docs eftersom jag har en så stor bank av dokument där och det är så lätt att söka bland dokumenten när de är samlade på samma ställe.
Största oron är att inte komma åt sina dokument när internetuppkopplingen inte fungerar. Det har hänt mig. Då fick jag koppla upp mig med modem till ett gammal swipnet-abonnemang, hämta hem den halvfärdiga texten och fortsätta i – ja ni vet det där programmet jag nämnde i början. Men det var när Telia ADSL hade ett stort sammanbrott på den lokala telestationen som varade i fem dagar, och det får vi inte hoppas blir en vanlig företeelse.
Men ordbehandlarna på webben har en bit kvar för att fullständigt duga som ersättare, vilket jag samtidigt skriver om i artikeln i den här artikeln i Ny Teknik. Eftersom det ändå har hänt mycket sista året med webbprogrammen räknar jag med att vid den här tiden nästa år avinstallera alla sådana program på datorn och bara köra via webben.
Varför köra lokalt, när jag vill röra på mig och kunna jobba var jag än är?
©Tomas Carlsson 2008-01-30

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.