Google bygger kinesiska muren

Lovorden haglar över Google efter deras bloginlägg om en ny inställning till google.cn, den kinesiska varianten av Google, som hittills varit censurerad för att få finnas för de kinesiska myndigheterna. Google blev illa sett när företaget gick med på att censurera google.cn för att kunna ha ett google på kinesiska. Nu uppfattar många skribenter det som att Google inte längre ger efter för myndigheterna och ska sluta censursamarbeta.
Men vänta lite nu. Vad är det Google skriver i sitt inlägg A new approach to China?

De skriver som politiker:
“att vi bör se över möjligheten för vår verksamhet i Kina”
“Vi har beslutat att vi inte längre är villiga att fortsätta censurera våra resultat på Google.cn, och det under de kommande veckorna kommer vi att diskutera med den kinesiska regeringen den grund på vilken vi kan driva en ofiltrerad sökmotor inom lagens råmärken, om ens alls”, “Vi inser att detta mycket väl kan innebära att stänga Google.cn, och möjligen för våra kontor i Kina.”

Med detta som bakgrund ska man tänka på att det finns lika mycket folk i Kina som det finns internetanvändare totalt i världen. Kina är potentiellt en marknad för Google lika stor som resten av världen.

Man ska också tänka på att Google.com finns också i Kina, om än filtrerad av kinesiska myndigheter. Jag har länge undrat varför Google helt enkelt inte överlät all filtrering till kinesiska myndigheter, så som de gör till andra diktaturstater, och redan från början släppte allt på google.cn fritt. Men företaget ville in i Kina för att göra affärer där. Självklart – det kommer att bli världens största marknad för webbföretag som Google.

Nu ska Google “prata med” myndigheterna. Men deras uttalande har mera inriktningen av ett hot, än ett slutgiltigt ställningstagande. Och det är inte alls säkert att Googles ägare och finansiärer tillåter företaget att bygga in Kina med en ny kinesisk mur. Anledningen är att det öppnar för andra företag att ta marknadsandelar där, andelar som på sikt kan hota Google.

Min gissning är att Google och Kina når en kompromiss. När ilskan över intrångsförsöken lagt sig börjar pengarna tala igen…

© Tomas Carlsson 2010-01-25

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.