Bedrägliga butiker snor dina pengar

Se upp när ett erbjudande verkar vara för bra för att vara sant.
Jag läser i Göteborgs-Posten idag att teknikboom.se slagit igen efter ett otal polisanmälningar. Det är privatpersoner som betalat i förskott för varor som inte levererats.
Samma bluff genomfördes i början på året. Då var det techzone.se. Nästan samma upplägg på webbplatsen – en snarlik design.
Jag börjar undra om det inte var samma personer som låg bakom det, som nu ligger bakom det nya misstänkta bedrägeriet.
Själv beställde jag en bärbar dator från techzone.se i våras och den kom naturligtvis inte. Ingen svarade på företagsnumret när man ringde dit. Utom en gång, då någon verkade svara av misstag. “Försenat, kommer om tre veckor”, var svaret då. Det kom inget tre veckor senare.
Jag hade betalt med ett kreditkort och behövde alltså inte förlora några pengar. Jag bara meddelade kreditkortsföretaget att jag inte tänkte betala, skickade dem e-brevsväxlingen och fick utgiftsposten struken på fakturan på några dagar.

Självklart kan bedragarna bara hålla på ett litet tag, men under den tiden hinner många betala in massor av tusenlappar. Sen försvinner de och kvar finns ett rensat bolag med en så kallad “målvakt” satt som ansvarig.

Jag har nyligen skrivit en guide för hur man handlar lite säkrare och bättre på nätet. Den är publicerad i Sekomagasinet. Tyvärr verkar den bara finnas i papperstidningen.

Sensmoralen är dock: verkar det vara för bra för att vara sant, då är det troligen inte sant heller.

Var försiktig vid affärer med företag du inte känner till sedan tidigare!

© Tomas Carlsson 2005-11-19

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.