Vid en presskonferens i San Fransisco talade Microsofts Bill Gates om gamla saker som nyheter. Det nya är i själva verket att det fått ett annat namn.
“Vi har aldrig talat om Windows Live och Office Live tidigare, så det är nu idag vi kommer ut med vad vi har jobbat på”, sa Bill Gates till publiken.
Det han presenterade var Microsofts planer på att erbjuda sina program via nätet istället för installerade på en maskin. I själva verket är det inget annat än det som för några år sedan kallades för dot net (.NET).
Som alla numera vet var det ett helt idiotiskt namn. Särskilt som det finns en generisk toppdomän med samma namn. Försök att söka på .net så förstår ni vad jag menar. Visserligen kommer Microsofts reklamsida för dot net högst upp, men sedan kommer det massor av annat som har med toppdomänen att göra.
Tanken med dot net är vad som kallas för web services. Det är web moduler där varje modul kan vara en tjänst eller något annat. Med tekniken ska programmen inte ligga i varje enskild dator, utan den dator som behöver en snutt programvara hämtar den via nätet.
Nu har det alltså fått namn. “Live”. Det är ett spännande namn. Det för tankarna till något aktivt, något som händer nu. Man tänker på musik, uppträdande. Själv hade jag kallat det för “multi” för att det ska fungera på många apparater, multi devices. Och det är ju vad Microsoft lovade oss redan för fem år sedan.
I förbifarten nämner Bill Gates att det kommer att finnas olika nivåer på nätprogrammen. En nivå är annonsfinansierad. En annan nivå kräver att man prenumererar på programmet.
Men vänta nu – annonsfinansierad. Betyder det att jag när jag sitter och skriver i word, samtidigt får se annonser? Kanske annonser som har med det jag skriver att göra. Och måste inte någon server då se vad jag skriver? Jaha, vi får väl se. Det har hänt förr att Microsoft har backat.
Problemet med prenumeration är att jag inte kan använda mitt program hur länge jag vill. Å andra sidan kommer jag åt mina program på vilken internetansluten dator som helst. Det gäller alltså då inte på den bärbara datorn som jag tar med mig ut i skogen och sitter på en stubbe och skriver på. Men jag tror att de flesta bärbara datorer används annorlunda. De står nog för det mesta på ett skrivbord. Utom på tåg och flyg förstås, men där börjar det ju nu komma trådlösa nätverk man kan ansluta till.
Där är nog knuten i det hela. Så länge man inte säkert vet att det finns uppkoppling, så vill nog inte folk göra sig oberoende av sina program installerade på datorn. Med allt på nätet läggs ju all makt på den som tillhandahåller uppkopplingen.